Keskustelupalsta

« aihelistaan

arkiliikunta jopa tärkeämpää kuin kova treeni terveyden kannalta


 • nimimerkki

  Ykä Aho

  25.12.2013 klo 23:48
  Tervehdys,
  pohdiskelen tässä elokuun Kuopion kisojen ilmoittautumista. Joroinen täyttyi nopeasti joten 2014 kisan voin unohtaa. Joroisissa kävin 2011 ja kokemus oli tosi hieno. 2012 se oli myös ohjelmassa, mutta kohtalo päätti toisin. Sain helmikuun lopulla 2012 aivolaskimotukoksen, josta selvisin räväkän työtoverini ja tehokkaan hoidon ansiosta itse asiassa aika vähillä vammoilla. Henki meinasi tosin lähteä ja vietin 4 vrk HUSsin teholla keinotekoisessa koomassa. Perheelle se oli tosi kova kokemus, lääkärit eivät luvanneet mitään, varsinkaan stroken hoidon alkuvaiheessa.
  Tästä aasinsiltaa harjoitteluun, työntekoon , nesteytykseen jne. Ryhdyin tutkimaan tukokseen johtaneita mahdollisia syitä ja löytyihän niitä: riittämätön veden juonti, liika istuminen, lentäminen ilman kompressiosukkia (strokea edelsi kaksi lentoa ja 6 tunnin palaveri), ylenmääräinen vihreän ruuan syönti, stressi. Kaikesta muusta on kovasti saarnattu mutta tuo vihreä ruoka oli aikamoinen yllätys. Se on riskihomma koska vihreät kasvit sisältävät K-vitamiinia, joka puolestaan hyydyttää verta, varsinkin jos omaa perinnöllisen taipumuksen hyytymiin (n 3 % suomalaisista omaa sen taipumuksen).
  Ryhdyin sitten tekemään korjaavia toimia joihin kuului hyytymisenestolääkkeen lisäksi ponteva jatkuva nesteytys, varsinkin lennoilla ja kompressiosukkien käyttö jopa lyhyillä lennoilla. Istumista pyrin välttämään mahdollisuuksien mukaan niin paljon kuin mahdollista ja nyt ranteessa oleva Polarin Loop-laite hälyttää jos hanuri on ollut liian kauan penkissä. Lastemme kaverien kautta pääsimme vaimoni kanssa jututtamaan Jyväskylän liikuntatieteilijöitä, mm Arto Pesolaa, jonka teoksen Luomuliikunnan vallankumous soisi kuluvan myös aktiiviliikkujien käsissä: http://www.luomuliikunta.fi/tekijat.php. Yksi isojen tutkimusten perustuloksia on se, että kovakaan urheilutreeni ei kompensoi riittävästi muuten passiivisen elämäntyylin haittoja. Istuminen tappaa.
  Männä vuosina tuli ajettua Euroopan motareilla yli 1200 km päivämatkoja asiakaskeikkojen takia ja koska ajan rauhallisesti, siihen meni myös oma aikansa. Jälkeenpäin ajatellen se oli aivan hullua hommaa.
  Eli: pitäkää nesteytyksestä hyvä huoli ja pitäkää myös riittävästi seisonta/kävelytaukoja jos teette "istumistyötä".
  terveisin Ykä
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
arkiliikunta jopa tärkeämpää kuin kova treeni terveyden kannalta